Kérdésed van? Töltsd ki az űrlapot és visszahívunk!
Ingyenes visszahívást kérek
kerékpáros kresz - Gyorsjogsi Autósiskola

Kerékpáros KRESZ Kisokos

- 2023 -
Olvasd el itt, vagy töltsd le:
Kerékpáros KRESZ Kisokos letöltése

Tartalomjegyzék

Kerékpár
- olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti

A kerékpár és a kerékpáros kötelező felszerelései a közúti forgalomban

A kerékpár kötelező tartozékai:

 • Könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, amely nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését.
 • Egymástól független első és hátsó fék, melyek száraz és nedves időben is hatásosak.
 • Csengőhangot adó hangjelző berendezés.
 • Előre fehér vagy kadmiumsárga, hátulra piros fényt adó - akár villogó - lámpa, melyek sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról láthatóak. A lámpák a kerékpároson elhelyezve is szabályosak.
 • Elől fehér, hátul 1 vagy 2 piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő.
 • Legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű küllőprizma. A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is.

A kerékpáros 2 kötelező felszerelése

 • Fényvisszaverő mellényt lakott területen kívül sötétedés után vagy korlátozott látási viszonyok között kötelező viselni. A mellény helyett egyéb, megfelelő nagyságú fényvisszaverő felülettel ellátott ruházat is megfelel.
 • Kerékpáros (bukó)sisak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/h feletti sebességgel haladsz. A maximális sebesség ebben az esetben 50 km/h lehet, de csak akkor, ha utast nem szállítasz.
Bár e két felszerelés nem kötelező minden esetben, mi ennek ellenére ajánljuk a viselésüket – bárhol és bármikor bringázol is.

Szállítás, gyermekszállítás

Kerékpáron csak olyan tárgyat szállíthatsz - ami előre vagy hátra 1 méternél hosszabban, illetve oldalra - nem nyúlik ki, ezen felül a vezetőt a vezetésben nem akadályozza, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.

Kétkerekű kerékpáron legalább 16. életévét betöltött személy szállíthat legfeljebb egy, 10 évnél nem idősebb gyereket, kizárólag erre a célra kialakított pótülésen.

Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.

Gyereket előre vagy a csomagtartóra szerelhető gyermekülésben vihetsz.

Gyermekülés felszerelése után az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban/vezetésben nem akadályozhatja, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit nem takarhatja. A vezető háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés csak akkor szabályos, ha háttámlával és a gyermek méretére beállítható, általa ki nem kapcsolható, a kibújást megakadályozó biztonsági övvel van ellátva. Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni és a konstrukciónak meg kell akadályoznia, hogy a gyermek lába a kerékkel érintkezésbe kerülhessen.

A gyerekszállítást egy módon oldhatod még meg, a kerékpárhoz kapcsolhatsz egy kerékpár utánfutót is, amely legfeljebb 0,70 méter széles és legfeljebb 70 kilogramm össztömegű, egy kerekű vagy egytengelyű, két nyomon futó is lehet. A kerékpár utánfutót fel kell szerelni hátul egy piros színű, háromszög alakú fényvisszaverővel, valamint a kerékpárra előírt hátsó helyzetjelző lámpával.

Kerékpáros KRESZ

A KRESZ szerint a kerékpár járműnek számít. A közúti járművezetés feltétele, hogy járművet (itt kerékpárt) az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van.

12 évnél fiatalabb gyerek az úttal párhuzamos járdán kerékpározhat max. 10 km/h sebességgel, ha nem zavarja a gyalogos forgalmat.

főútvonal-tábla

„Főútvonal”-on csak a 12. életévét betöltött személy kerékpározhat.

Ha biciklivel közlekedsz, irányváltoztatási szándékod az adott irányba karral jelezned kell, annak megkezdése előtt, valamint nézz is hátra (kanyarodás, parkoló autó kikerülése, sávváltás).

Kerékpáros sebességhatárok

 • Lakott területen belül 40 km/h
 • Kerékpárúton 30 km/h
 • Gyalog- és kerékpárúton 20 km/h
 • Gyalogos és kerékpáros zóna kerékpáros részén 20 km/h, gyalogos részén 10 km/h
 • Lakott területen kívül (sisakban, utas nélkül) 50 km/h
 • Lakott területen kívül (sisak nélkül) 40 km/h
 • Járdán 10 km/h

A következőkben részletezzük, hol és mikor kerékpározhatsz.

Hol mehetsz kerékpárral

Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívül főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

kerékpárút-kresztábla kerékpárút-vége-kresztábla

A „Kerékpárút” tábla a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez. Egymás mellett biciklizni csak önálló kerékpárúton lehet. A megengedett sebesség kerékpárúton 30 km/h.

út-melletti-kerékpárút-kresztábla út-melletti-kerékpárút-kresztábla út-melletti-kerékpárút-vége-kresztábla

Ha éppen az úttesten tudsz csak közlekedni, akkor az „Út melletti kerékpárút” tábla jelzi, hogy innentől kerékpárút kezdődik, így oda hajts fel. A kerékpárút végét is jelzi tábla

gyalog-és-kerékpárút-kresztábla gyalog-és-kerékpárút-vége-kresztábla gyalog-és-kerékpárút-kresztábla gyalog-és-kerékpárút-vége-kresztábla

A „Gyalog- és kerékpárút” a gyalogos, a kerekes szék és a kétkerekű kerékpár közlekedésére kijelölt út.

Ha a gyalogos és a kerékpáros forgalmat burkolati jel választja el, a gyalogos és a kerékpáros csak az útnak a részére kijelölt részén közlekedhet, vagyis mindenki kizárólag a saját „sávjában” mehet. Gyalog- és kerékpárúton a megengedett legnagyobb sebesség 20 km/h.

kerékpáros-myom-kresztábla

Ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, vagy az úttesten van felfestett „Kerékpárosnyom”, a kerékpároddal az úttesten is közlekedhetsz.

kerékpársáv-kresztábla kerékpársáv-vége-kresztábla

Ha az úttesten van felfestett „Kerékpársáv”, akkor csak itt szabad kerékpározni. A kerékpársáv egyirányú közlekedésre szolgál! A zárt kerékpársávot záróvonal határolja az úttesten, ezen nem mehetsz át.

Ha a gyalogos és a kerékpáros forgalmat burkolati jel választja el, a gyalogos és a kerékpáros csak az útnak a részére kijelölt részén közlekedhet, vagyis mindenki kizárólag a saját „sávjában” mehet. Gyalog- és kerékpárúton a megengedett legnagyobb sebesség 20 km/h.

kerékpársáv-kresztábla kerékpársáv-vége-kresztábla

Ha az úttesten van felfestett „Kerékpársáv”, akkor csak itt szabad kerékpározni. A kerékpársáv egyirányú közlekedésre szolgál! A zárt kerékpársávot záróvonal határolja az úttesten, ezen nem mehetsz át.

Ha a kerékpársáv nyitott, vagyis szaggatott vonal határolja az úttesten, balra kanyarodás előtt ráhajthatsz az autósok által használt sávokra, viszont a járművek is ráhajthatnak a kerékpársávra jobbra kanyarodáshoz.

Persze mindannyian a kanyarodási szabályok megtartásával tehetitek ezt.

kerékpárosok-által-is-használható-buszsáv -kresztábla

„Kerékpárosok által is használható autóbusz forgalmi sáv” - Ahol van buszsáv és tábla engedélyezi a kerékpárosok számára a buszsáv használatát, ott kötelező ebben a sávban haladnod a bicikliddel.

Ha az útpadka alkalmas a közlekedésre, vagy van leállósáv, akkor azokon is haladhatsz. (Az útpadka az útnak az úttest mellett levő, útburkolattal el nem látott része.)

kerékpárosok-közlekedésére -kijelölt-úttest-kresztábla

Ha sem kerékpárút, sem kerékpársáv nincs, akkor az úttesten biciklizhetsz (ezt útburkolati jel is mutatja - „Kerékpárosok közlekedésére kijelölt úttest”), a lehetséges módon jobbra tartva.
Az esetlegesen úttestre festett „Kerékpáros nyom” útburkolati jel jelzi azt az útfelületet, ahol az úttesten ajánlott haladod biciklivel.

Járdán csak ott kerékpározhatsz lakott területen, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül legfeljebb 10 km/h sebességgel.

gyalogos-és-kerékpáros-zóna -kresztábla gyalogos-és-kerékpáros-zóna-vége -kresztábla

„Gyalogos és kerékpáros zóna” táblánál is bekerekezhetsz az adott útra. A kerékpárosok számára kijelölt részen a megengedett sebesség 20 km/h, a zóna többi részén - a gyalogosok veszélyeztetése nélkül - 10 km/h.

egyirányú-utcába-behajtani-tilos -kresztábla

Egyirányú utcába a forgalommal ellenkező irányból abban az esetben szabad behajtani, ha azt kiegészítő tábla engedi. Ez esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell biciklizned, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott.

mindkét-irányból-behajtani-tilos -kresztábla

„Mindkét irányból behajtani tilos” táblánál ha a jelzőtábla alatt „Kivéve engedéllyel”, „Kivéve taxi”, vagy „Kivéve ..... (tömegközlekedési vállalat)” feliratú kiegészítő tábla van, az útra kerékpárral is behajthatsz.

zsákutca-kerékpáros-továbbhaladási-lehetőségével-kresztábla

„Zsákutca kerékpáros továbbhaladási lehetőséggel” - Ennél a táblánál a kerékpáros részére biztosított a továbbhaladás lehetősége az utca végén.

Kereszteződésben

Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából – kétkerekű kerékpároddal az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról előrehajthatsz, ha az előrehaladáshoz elegendő helyed van és az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozod.

Előretolt-kerékpáros-felálló-hely-balra-bekanyarodó-kerékpárosok-számára-kresztábla

A lámpás kereszteződésben kialakított „Előretolt kerékpáros felálló hely a BALRA bekanyarodó kerékpárosok számára” helyre a piros jelzés ideje alatt lehet csak beállni. Sokan rosszul tudják, de mint a nevében is benne van, ezt a helyet csak balra kanyarodásnál használhatod bicikliddel.

Kötelező-haladási-irány-kresztábla

Ha a „Kötelező haladási irány” táblán kerékpár kiegészítő jelzés van, akkor a kereszteződésben csak a jelzett irányba mehetsz tovább bringáddal.

Kötelező-haladási-irány-kresztábla

Ha a „Kötelező haladási irány” táblán kerékpár kiegészítő jelzés van, akkor a kereszteződésben csak a jelzett irányba mehetsz tovább bringáddal.

Tilos kerékpározni...

gyalogút-kresztábla gyalogút-és-gyalogos-zóna-kresztábla

„Gyalogút” és „Gyalogos zóna”-ban, amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi. Ha a kiegészítő tábla csak bizonyos időszakokban tiltja a behajtást, akkor a többi időszakban legfeljebb 10 km/h sebességgel szabad kerékpározni.

kijelölt-gyalogosátkelőhely-kresztábla

...”Kijelölt gyalogosátkelőhely”-en, ami a gyalogosok közlekedésére szolgál. Mivel a kerékpárt tekerve Te járművezetőnek számítasz, ezért a zebránál le kell szállnod róla (ekkor számítasz gyalogosnak) és azt tolva kell az úttesten áthaladnod.

autópálya-kresztábla autóút-kresztábla

„Autópálya” és „Autóút” jelzéssel ellátott utakon

kerékpárral-behajtani-tilos-kresztábla ...kerékpárral-behajtani-tilos-kresztábla

…behajtást tiltó jelzőtáblával megjelölt úton: „Kerékpárral behajtani tilos” „… és kerékpárral behajtani tilos”

mindkét-irányból-behajtani-tilos -kresztábla

„Mindkét irányból behajtani tilos” - ha a tábla alatt a „kivéve busszal/taxival/kerékpárral” kiegészítő tábla van, akkor behajthatsz kerékpárral

behajtani-tilos -kresztábla

„Behajtani tilos”- egyirányú utcába értelemszerűen tilos a forgalommal ellenkező irányból behajtani biciklivel is, kivéve, ha az alábbi, kerékpárt jelző kiegészítő tábla ezt megengedi. Ez utóbbi esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell haladni kerékpárral, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott.

És még mit TILOS kerékpárral csinálni?

Tilos lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni. Le kell szállnod a kerékpárról és azt tolva kell az úttesten áthaladnod.

Tilos megállni kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt kerékpárral 5 méter távolságon belül.

Tilos kerékpározás közben kézben tartott mobiltelefont használni

Tilos a kerékpárhoz oldalkocsit, illetve egyéb vontatmányt kapcsolni a kerékpár-utánfutó kivételével.

Tilos kerékpáron ülve állatot vezetni

Tilos a kerékpárt más járművel vontatni.

Parkolás kerékpárral

Kétkerekű kerékpárral, ha külön jelzés nem tiltja, a járdán is megállhatsz vagy várakozhatsz. Fontos, hogy a gyalogos forgalmat nem zavarhatod, azaz legalább a járda felének, de minimum 1,5 méternek szabadon kell maradnia a gyalogosok részére.

várakozóhely-kerékpároknak-kresztábla várakozóhely-kerékpároknak-kresztábla

A „Várakozóhely kerékpárok részére” táblák jelzik, hogy az adott hely kerékpárok parkolására van fenntartva, bicikliddel ekkor itt parkolj.

Kerékpárt tolva

Amennyiben tolnod kell a biciklid, a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell betartanod. Ez azt jelenti, hogy ahol a gyalogosok közlekedhetnek, ott Te is tolhatod a kerékpárod (így járdán, gyalogúton és a kerékpározást tiltó helyeken is), illetve az úttesten közlekedve annak jobb szélén kell haladnod.

Mire figyelj még?

Mivel a kerékpár - rajta a kerékpárossal - jóval keskenyebb, mint egy autó, így nehezebben észrevehető, ezért az alábbiakra mindig figyelj:

 • Látni és látszani - Használj lámpát, legyen prizma a bringán és akár rikító/ fényvisszaverő ruha rajtad. ÉS MINDIG FIGYELJ a körülötted lévők mozgására, legyen szemed helyettük is!
 • Gondolkodj előre - Számíts arra, hogy bizonyos helyzetek hirtelen veszélyessé is válhatnak (parkoló autó hirtelen kinyíló ajtaja és kiszálló sofőr, kerékpárúton haladva a kereszteződésnél váratlanul eléd kanyarodó jármű).
 • De mindenek előtt: Közlekedj szabályosan! - Mindenki biztonsága érdekében és jó példát mutatva. (Így jogosan fejezheted ki nemtetszésedet a közlekedés szabálytalankodó résztvevőivel szemben.) :)